Dag II / Tag II

SVENSKA (für deutsch bitte runterscrollen):
Då var det dags för dag nummer två i programmet då. Eftersom gårdagen var mycket intensiv var idag lite lugnare och mer avslappnat. Jag har även tagit några bilder, som kommer läggas upp i en post efter avslutad behandlingsperiod, då jag har tillgång till min egen dator först då.
Även idag började dagen med
8.45, kylkammare. Det gick ungefär som igår, effekten höll inte i sig särskilt länge idag heller tyvärr.
Direkt efter kylkammaren (fortfarande med mycket röda armar och ben) hade jag
9.00 Mattgymnastik. Detta var alltså egentligen tänkt som träning som utförs på yogamattor, men det slutade med att vi tillbringade “lektionen” på gymnastikbollar. Den höll på i 30 minuter och tränade både balans, koordination och styrka i hela kroppen. Vi var bara två deltagare (som båda hade svårt med koordinationen) så även denna träning blev mycket individuell och personanpassat, vilket jag tyckte var mycket positivt.
Sedan hade jag paus till
11.00 då jag gick till “pallgruppen” där man helt enkelt utförde olika övningar för armar, rygg och ben på en pall, vilket var väldigt bra för dem med sämre balans (som har svårt att stå). Jag tyckte det var roligt, men kanske inte fullt ut så krävande som jag gillar det.
Min mormor kom och besökte mig innan lunch, så vi lunchade ihop och promenerade sedan i det underbara vädret (5 cm snö), i parken som hör till området. Det var mycket trevligt att få besök och njuta tillsammans av tiden i naturen.
13.30 Sa jag hejdå till mormor och hade tjugo minuters handgrupp, där man gjorde övningar för att bevara rörligheten i fingrarna. Det liknade väldigt mycket övningar min fästman fick av sjukgymnasten då han bröt handleden i sommras. Man fick även med sig ett övningshäfte hem, så att man kan repetera de övningar hemma, helst varje dag.
Nu började min avslapnningskväll/eftermiddag –
14.30 Fick jag Ultraljudsbehandling, som fungerade exakt som högvolten dagen innan (som förresten gav effekt i ländryggen nu idag, men inte i axlarna som är otrolig ömma och spända). Istället för ström går det ultraljudsstrålning in i kroppen. Jag kände inget av det och gör inte det än så länge.
Helt spontant kom en fysioterapeut och erbjöd mig att “knäcka mig lite” dvs min ryggrad, och få den lite utsträckt. Det tackade jag inte nej till. De lyckades inte få till något i ländryggen, eftersom jag uppenbarligen inte är så inskränkt i mina rörelser där, men därmed knakade bröstryggen lite grann och halsryggen knakade varenda kota när den placerade sig till rätta. Detta gjorde inte alls ont och var faktiskt rätt skönt. Det var dessutom över på 5 minuter.
Mitt medicinska bad kl 15.30 blev framflyttad till 15.00. Det innebar helt enkelt att jag fick ligga i ett badkar med precis lagom vattentemperatur, nackkudde och fotstöd där de hade tillsatt lavendel till vattnet (som verkar avlappnande). Skillnaden mot ett vanligt badkar var att det var betydligt djupare och att fylla på vatten tog honom som jobbar här 30 sekunder istället för 30 minuter 😉
Efter detta var kl 15.20 det åter dags för inpackning och med det var min dag avslutad.
Det kom även en själavårdare förbi senare och vi pratade lite och bad tillsammans.
Diagnostik: Idag hade läkarna ingen rond, och har därmed inte sagt något heller. Men däremot förklarade fysioterapeuten varför jag har en särskilt kota som smärter så i ländryggen. Det är nämligen så att jag uppenbarligen ha något som han kallade “en hög axel”, samt även är sned och stel i bröst- och halsrygg. Eftersom mina kotor där är stela och rörelseinskräänkt, men min ländrygg är normal rörlig, uppstår extra tryck på kotan som är den första i ländryggen (den som så att säga “förbinder” bröst med ländrygg). Och detta är, som ni säkert ha gissat, den kotan som gör så ont på mig.
Vi hörs imorgon igen!

DEUTSCH:
Heute war also der zweite Tag hier im Immanuel Krankenhaus Wannsee. Da der gestrige Tag so anstrengend war, und man sich ja auch nicht überanstrengen sollte, war es heute etwas ruhiger und entspannender. Ich habe heute auch ein paar Bilder gemacht, die ich aber erst wenn ich wieder nach Hause komme hochladen werden kann; dafür gibt es dann einen extra Post. Auch heute fing ich an mit
8.45, Kältekammer. Der Unterschied zu gestern war nicht so groß, nur heute war ich leider alleine drin und da kam es einem gleich kälter und länger vor. Der Effekt hielt auch heute nicht lange an.
Direkt danach bin ich mit meinen roten Armen und Beinen bei
9.00 Mattengruppe angekommen. Aus der Mattengruppe wurde aber schnell eine Gymnastikballgruppe, die Matten haben wir nur sehr kurz am Ende benutzt. 30 Minuten lang trinierten wir die Balans, Koordination und die Muskeln im ganzen Körper. Da wir auch hier nur zwei Patienten waren, war die Behandlung wieder sehr individuell angepasst und persönlich.
11.00 hatte ich dann “Hockergruppe”, was genauso ist wie es sich anhört – Übungen für den ganzen Körper, die aber auf einem Hocker sitzend ausgeführt werden, was ganz besonders für diejenigen die Balansstörungen haben gut ist. Es war mittelmäßig ansträngend aber hat Spaß gemacht und das ist ja bekanntlich am wichtigsten.
Meine Oma kam mich auch besuchen und wir machten einen Spaziergang in dem wunderbaren Wetter. Wir waren im zum Gelände gehörenden Parkwo alles märchenhaft aussah. Das Treffen und der Spaziergang taten mir sehr gut.
Um 13.30 musste ich mich dann von Oma verabschieden um an der Handgruppe teilzunehmen. Hier habern wir unterschiedliche Übungen durchgeführt die vor allem dazu dienen, die Beweglichkeit der Hände und Finger zu bewahren. Die Übungen ähnelten sehr denen, die mein Verlobter (Jonas) machen musste als er sich im Sommer das Handgelenk gebrochen hatte. Wir erhielten auch einen Flyer mit den Übungen, damit wir sie eigenständig wiederholen können, gerne täglich laut dem Physioterapeuten.
14.30 War ich bei der Ultraschallsbehandlung, die eigentlich genau so ablief wie die Hochvolt gestern (die übrigens heute ein wenig Effekt gerzeigt hatte in der Ländenwirbelregion – meine Schulter sind total verspannt gewesen). Die Ultraschallbehandlung gab keinen unmittelbaren Effekt.
Ganz spontan kam ein Physiotherapeut und hat gefragt ob er mir die Wirbelsäule ein wenig richten darf, und dazu sagt man ja dann nicht nein. Es gab im Ländewirbelberiech kein knacken, aber ein zaghaftes im Brustwirbeln und in den Halswirbel knackten sie sich Wirbel für Wirbel zurecht. Wehgetan hat es überhaupt nicht aber ein bißchen geholfen hat es. Und gedauert hat es nur fünf Minuten.
Um 14.50 erhielt ich ein medizinesches Bad. Das war ganz einfach eine etwas tiefere Badewanne, mitt Nackenkissen und Fußstütze, wo in das perfekttemprierte Wasser noch Lavendelöl dazu gegeben wurde. Das wirkte sehr entspannend.
Von dort bin ich dann gleich zum “Einpacken gegangen.
Es kam auch noch eine nette Seelsorgerin vorbei, mit der ich so über dieses und jenes geredet habe und die mit mir den Abend mit einem Gebet abgeschlossen hatte, was mir auch sehr gut tat.

Diagnostik: Heute war keine Visite und deswegen gibt es auch nicht so viel Neues im medizinischem Bereich zu erzählen. Aber der Physiotherapeut hat mir heute erklärt warum mir ein Wirbel so in der Ländenwirbelsäule wehttut. Und zwar ist es offensichtlich so dass ich eine “hochgezogene Schulter habe” und meine Schultern auch nicht gerade sind. Außerdem ist meine Beweglichkeit im bereich der Hals- und Brustwirbelsäule eingeschränkt; die in der Ländenwirbelsäule aber so gut wie unbehindert. Dadurch ensteht zusätzliche Belastung auf den ersten Wirbel der Ländenwirbelsäule, der so zusagen die Ländenwirbelsäule mit der Brustwirbelsäule verbindet. Und das ist nähmlich der Wirbel der mir so wehtut, weil er halt so viel extra belastung ertragen muss.

Wir hören uns morgen wieder!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *